Bezoekdag 1 aan Beijing
Vandaag weer een mooie dag. Weer strak blauwe lucht saai he? Nou wij genieten er van met volle tuigen dat kunnen we jullie verzekeren.
Alex onze gids brengt ons met een prive chauffeur als eerste naar het plein van de hemelse vrede.
Daar staan we stil bij de revolutie (Alex was erbij zei hij) en gaan langsaam richting verboden stad.
Het mausoleum van Mao is vandaag gesloten dus we gaan geen koffie drinken bij hem.
Verboden stad;
Achter het kantoor van Mao begint de Verboden Stad . Dit blijkt het onderkomen geweest te zijn van 600 jaar keizerlijke repressie.
De keizers waren allemaal heel goed voor zichzelf en namen draconische maatregelen tegen hen die tegen waren. Er verbleven zo`n 3000 concubines en 4000 eunugs alleen al voor zijn gerief. Dan nog de bewaking en het dorp is compleet.
Halleluja wat een giga complex is dat met z`n tempels en huizen. Alles symetrisch gebouwd dus als je de helft gezien hebt ben je er ook. Wel schitterend bijgehouden en opgelapt.
Vreselijk commercieel geworden..Na deze culturele opkikker worden we gebracht naae de achterstands wijken.
Rit in de riksja
Hier worden wij grote inmiddels moeie ingezetenen van dit aardse rondgereden in zo`n omgekeerde bakfiets.
Peter voelt zich vreselijk opgelaten dat die arme drommel moet trappen maar Henk heeft daar geen moeite mee. De man heeft werk en inkomsten nietwaar? Anders moet je gaan lopen en dat doet Peter ook niet. Even koffie gedronken onderweg en bij de lokaaltjes om de hoek gekeken in hun tuintje. Heel leuk en onverwacht. Mensen zijn zeer vriendelijk en lachen altijd.
Terug naar het Hotel en aansluitend een lunch gehad.
Zijde fabriek.
Volgens Alex een fabriek en volgens ons demo-verkoop waar alle toeristen op getrakteerd worden. Henk amuseert zich kostelijk en Peter voelt zich belazerd.
Uiteindelijk toch allebei wat gekocht.
We gaan verder;
Weer lopen. Peter is reeds een halve meter kleiner geworden,maar dat valt niet op tussen deze mensen.
Tempels van de hemel. Voor goede oogst en gerechtigheid.
In het tuintje van de keizer hebben we een zes kilometer gewandeld om alle heiligdommen te bewonderen en voelen ons sint Peter en vrome Henkie zolangzamerhand. Het gaat tempel in en tempel uit. Dit is ook het enige wat echt oud is en de moeite waard om te bezoeken.
St Peter is nog steeds onder de indruk van het bouwkundig vernuft waarmee de tempels gebouwd zijn. Alles van hout en zonder spijkers blijft het al 6 eeuwen staan..
Na afloopzijn we total-loss. Hijsen ons in de limousine en gaan terug naar het hotel.
Even eten.
Alex sleurt ons naar een restaurant om de hoek ( 15min lopen) en wij schieten wat eten naar binnen want we hebben van avond een chinese acrobatiek show op het programma.
Taxi aangehouden want wij liggen dwars.
Die loopt vast in het verkeer. We staan een half uur op dezelfde plaats en moeten helaas verder met de metro. Weer hollen, metro in 2 stations uitstappen , hollen overstappen 2 stations uitstappen, hollen trappen op ( hier zijn geen roltrappen) . verkeerde uitgang hollen omgekeerde richting, hollen trappen op , andere uitgang, hollen ......................show is begonnen. Dat hadden wij ook al bedacht ( maar dan een poosje eerder).
Alex stelt voor de show morgen avond te gaan bekijken.
Unaniem no way. We gaan nu.
Schitterende show perfecte performance echt waar.
Alex wil terug met de metro. No Way pak nmaar een taxi en voor 2 euro zijn we weer comfortabel in het Hotel. Uitgeblust. Kan nog net mijn vingers bewegen voor jullie verslag.
Dat je dat maar weet. Dat we na zo`n dag nog de puf hebben om jullie te berichen vinden wij ook een prestatie hoor, maar we hebben het ook zo uitstekend naar de zin. We zien zo enorm veel nieuwe dingen dat vergoed veel..
Morgen gaan we naar de muur dat is minimaal 4 uur zitten . hahahahahahahaha.
hoi mannen van stavast, nou al dat lopen is in ieder geval genoeg bewegen, hebben jullie ook al die gymnasten in het park gezien bij die tempels?mee gedaan?haha.jeetje zeg wat een volle dag, maar wel de moeite waard zeg!!fototje!!!!!ik ben zo benieuwd ondertussen.overigens krijg ik de indruk, dat jullie hier toch het meest van genieten,of lijkt dat maar zo?ik bedoel van Mongolie en China.we horen het , tante Annemarie weer gevallen, heup gebroken,pen er in gaat redelijk goed.met ma de telefoon weer geprobeerd uit te leggen en haar gebeld, als expert moet ik dat wel doen natuurlijk.haHA.beetje fris hier oostenwind hebben jullie die gestuurd?mylovesky en Peter lieve groeten van Cher , veel plezier morgen houdoe.xx
Mannen, jullie sjouwen wat af! En een pluim voor de verslaglegging. Regelmatig loop ik even naar de computer om te zien of er nieuwe info is.
Als ik het zo lees dan moeten Cher en ik toch ook nog een keertje naar China.
Verder zou ik graag vanuit een klein hoekje jullie willen zien rennen, sjokken en hijgen tesamen met die leuke gids.
Welterusten! Nee, jullie staan al weer op. Ik wens jullie dan ook weer een opwindende dag. Liefs Toos